2019 May 21, Tuesday
 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Józan ésszel, tiszta-szénnel!:Előadás a Jobbik un. tisztaszén-technológiára épülő, teljesen kidolgozott tervéről. Józan ésszel, tiszta-szénnel! - a Jobbik előadása a Vértesi Erőmű kizöldítéséről from Farkas Zoltan on Vimeo. ------------ Ez az a videó, amit mindenkinek látnia ...
 • Gombából lesz az új műanyag?:Eben Mayer, gyártmánytervező bemutatja az új, gomba alapú csomagoló anyagának a receptjét, ami olyan törékeny holmikat véd, mint a bútorok, plazma tévék, ... és a környezet. Az előadás teljes szövege. Szeretnék ma ...
 • Öko-város: Egy mesterséges kráter rehabilitációja:Öko-város 2020, egy tervjavaslat Oroszország, Kelet-Szibériában fekvő Mirniy ipari zónájának rehabilitációjára, amit egy innovatív építészeti stúdió az AB Elis Ltd. nyújtott be. A projektet egy 550 méter mély és több mint ...
 • A növények hűthetik le a bolygót: Fényvisszaverő képességgel bíró haszonnövények telepítése több mint egy Celsius-fokkal hűthetné Európában a nyári középhőmérsékletet brit kutatók szerint. A növények - ragyogó leveleik vagy finom szőreik révén - ...
 • Termővé tették a mocsaras területeket a maják:A maják, akik elsősorban monumentális építészetükről, művészetükről, írásmódjukról valamint a matematikai és asztronómiai ismereteikről híresek, igen jó mezőgazdászok voltak, termővé fordították még a mocsaras területeket is - ...
Home » Klímaváltozás » Fenntartható fejlődés » Termővé tették a mocsaras területeket a maják

Szénszálak alkalmazásával hőből közvetlenül elektromos áramot állítanak elő a Massachusets Institute of Technology (MIT) tudósai.

A felfedezés segítségével rizsszem nagyságú érzékelőket, kisebb implantátumokat lehet gyártani, s az energiatárolás is megújulhat, hiszen a mai lítium-ion akkumulátoroknál százszor több energia tárolható. S ami nagyon fontos, egyen- vagy váltóáram generálására is alkalmas az új technológia.
A technológiában alkalmazott nano szénszálak erősebbek, mint az acél, jobban vezetik az elektromosságot, mint a fémek, s ráadásul rugalmasak. A felfedezés lényege, hogy az elképzelhetetlenül kicsi, 5 nanométeres (1 nanométer a milliméter milliomod része) átmérő miatt az elektronok nem tudnak szétszóródni vagy elveszni, mert arra nincs helyük. Ezért is hívják a nanoszálakat zéródimenziós térnek. Ha ezeket a nanoszálakat sűrűn kötegeljük, képesek lesznek hatalmas mennyiségű energiát tárolni.
A MIT kutatói a kísérlet során a nanoszálakat gyúlékony anyaggal vonták be, majd meggyújtottak, s azt tapasztalták, hogy a nanoszálak belsejében képződő hő tízezerszer gyorsabban terjed, mint hagyományos körülmények között. Az így gerjesztett hőhullám elektronokat tol maga előtt, s ezzel elektromos áramot termel.
Az egyetem egy másik laboratóriumában a hagyományos polietilént hatékony hővezető műanyaggá alakították át. Az új műanyag ugyanúgy vezeti a hőt, mint a fémek, de azokkal szemben számos hasznos tulajdonsága van. Például – szemben a fémekkel – szabályozható, hogy mely irányba haladjon benne a hő. Ennek magyarázata, hogy míg a hagyományos polimerekben a szálak összegabalyodnak, az új műanyagban azokat kisimítják, s ezért meghatározott irányban és háromszázszor jobban vezetik a meleget, mint a polimerek.
Ugyanezen jellegzetességének köszönhetően akár elektromos szigetelőként is alkalmazható. Ha viszont szén nanoszálakat keverünk bele, vezetőképessége jelentősen növelhető.
Amennyiben sikerül a tömeggyártást megvalósítani, az anyagból napelem- vagy számítógép-hűtőborda gyártható. De ami a legfontosabb, az új műanyag nagyszerűen használható lesz a nanoszálas technológiával gyártott termoelektromos csipek hővezetőjeként.

Forrás: ujenergiak.hu

3 hozzászólás so far.

 1. Good post. I study something tougher on totally different blogs everyday. It should all the time be stimulating to learn content from different writers and follow a bit of something from their store. I’d favor to use some with the content on my weblog whether or not you don’t mind. Natually I’ll offer you a hyperlink in your internet blog. Thanks for sharing.

 2. Legalsounds szerint:

  A thoughtful opinion and ideas I will use on my blog. You’ve obviously spent some time on this. Thank you!

 3. ~~- I am really thankful to this topic because it really gives great information ::’